Systemet bygger på att man minns roliga, konstiga bilder bättre än tråkiga siffror. Jämför att minnas siffrorna 5183 och bilden “en val som står och kammar sig”, vilken tror du att du kommer minnas bäst om två veckor? I denna text kommer du att se hur dessa siffror och denna bild är två olika sätt att minnas samma sak, bara att den andra är roligare och sitter kvar längre i minnet!

Följande system brukar kallas för ”Major System” i engelsk litteratur på grund av hur stort systemet är (det finns minnesexperter som har bilder för 1000 tal…), och går ut på att man kopplar alla siffror till en konsonant (ibland flera konsonanter). Det finns en mängd olika varianter, men följande system är ett som jag har utarbetat för att passa till svenska ord.

Siffra                                        Hur minnas detta:
0 s/z (“mjukt c”)                      Heter “Zero” på engelska
1 l                                              De ser likadana ut
2 n (ng)                                   N:et har två fötter
3 m                                           M:et har tre fötter
4 r                                            Ordet fyra innehåller konsonanten r
5 f/v                                        Ordet fem börjar på f och romerska siffra för fem är V
6 p/b                                       Bokstaven b ser ut som siffran 6. B och p låter lika
7 t (sh, tj, “rs”, “mjukt k”)    Versalen T ser nästan ut som 7
8 k (q,”hårt c”)                     Förena de övre och undre ändarna på k:et ger en 8:a
9 d/g                                       Bokstaven g ser ut som 9 och g och d låter lika

För att sedan minnas en sifferkombination så tar man de konsonanter som är kopplade till siffrorna och hittar ett ord som innehåller dessa konsonanter (eller snarare konsonantljud) i den ordning som de kommer i sifferkombinationen, och där lämpliga vokaler läggs in för att få ett bra ord. Har jag talet 62 tar jag konsonantljudet ”p” som är kopplat till 6:an, och konsonantljudet ”n” kopplat till 2:an. Ett lämpligt ord blir penna: ”p”-e-”nn”-a = 6-2.

Vissa siffror har fler än ett konsonantljud för att det ska vara möjligt att konstruera bra ord som går att visualisera. Om man t.ex. bara haft konsonanten d för siffran 9 hade det varit svårt att hitta ett bra ord för talet 79 = (”t” och ”d”). Man skulle kunna ta ordet “tid”, men det kan vara knepigt att visualisera. Betydligt lättare är det med ordet “tagg”.

Notera att detta system bygger på hur konsonanterna låter och inte hur de skrivs. Om man vill kan man förändra nedanstående system till ett visuellt (hur det skrivs), men själv föredrar jag det auditiva (hur det låter) eftersom jag tror det är lättare att hitta ord till siffror då. Dubbla konsonanter som endast ger ett ljud (fonem) är t.ex. väldigt vanliga. Om man tar talet 36 kan det till exempel vara svårt att hitta ett ord som bara innehåller ett m följt av bara ett p, däremot kan man hitta många med dubbel-p som t.ex. mapp, mopp, mupp. Dessa ord skulle istället i det visuella systemet bli talet 366 eftersom varje utskrivet p då symboliserar en ny 6:a, vilket inte är lika användbart.

Nedanstående ord är de som jag med hjälp av en vän funnit bäst. Detta betyder inte att de är det rent objektivt, vi har alla olika preferenser. Det är fritt fram för dig att skapa egna ord, och kommer du på bra ord så dela gärna med dig! Det vi försökt åstadkomma är ord som är lätta att visualisera, och bör dessutom vara entydiga. Att t.ex. för talet 60 välja ordet påse kan ställa till krångel ifall man tolkar bilden som kasse istället. Det är också viktigt att ordet/bilden ger en någorlunda stark känsla. Ordet sten har inte så många känslomässiga associationer som t.ex. ordet ufo, och kan därför lättare tappas bort i en bild.

(Vokaler: a,e,i,o,u,y,å,ä,ö – som stöd när man ska komma på nya ord)

Talen (Fetstil är det förslag som jag föredrar och alltså använder).
is/ett as
öl/lo
2 en (trädet) /Neo (matrix)
emu (det strutsliknande djuret)/mö
4 öra/åra/(skogs)/ru (lilla kängurun i Nalle Puh)/Ara (Abrahamian)
5 fé/ufo
apa/Puh (nalle)/
toa/te
8 ko
9 ägg/deo

00 SAS/SS (soldat)/sosse/Isis
01 sil/silos/sill
02 Sune
03 sumo
04 Zorro
05 sav/SUV
06 såpa/Zappa/soppa
07 sot
08 socka/säck
09 sudd
10 lås/lus
11 lilja
12 lunga
13 lamm
14 lera
15 löv/lava/alv
16 lupp
17 luta (gitarrliknande instrumentet)
18 lok/lock/lucka
19 låda
20 näsa
21 nål
22 nunna
23 Nemo (den tecknade fisken)
24 narr (den gammaldags clownen)
25 näve
26 napp
27 nöt
28 anka
29 ande
30 mössa/mås
31 mal
32 måne
33 mumie
34 mur
35 maffia
36 mopp
37 matta
38 macka
39 mygga
40 ros
41 rally
42 ren
43 ram
44 rör
45 räv
46 rep
47 råtta
48 rök/räka
49 öråd
50 vas
51 val
52 vin
53 VM/våm (en av komagarna)
54 fyr
55 vev
56 Foppa (Peter Forsberg)
57 fat
58 vak
59 ved
60 påse/pass/peso (spanska pengar?)
61 pöl/pall
62 penna
63 bom
64 opera
65 påve
66 Pippi
67 potta
68 bok
69 buddha
70 kyss/(lycko-har-)tass
71 tull
72 tunna
73 atom
74 tår
75 TV
76 tupp
77 tuta
78 täcke
79 tagg
80 kiss
81 kol
82 kon
83 kamm
84 kör
85 kaffe
86 kåpa
87 katt
88 kock
89 kudde
90 dass
91 ödla
92 dun
93 damm
94 dörr
95 duva
96 dip/gupp
97 dejt
98 docka
99 Dodo

Och sedan då?

Det stora systemet + länk-metoden + loci-metoden = sant

Man kan t.ex. använda sig av siffersystemet för att minnas en portkod. Om koden till en kompis korridor är 5183 kan man till exempel dela upp det i två tal: 53 och 81, och sedan ta de ord som står för dessa tal i listan; alltså “val” och “kamm”. Genom att sedan föreställa sig att det står en val vid kompisens port som kammar sig (länk-metoden i kombination med loci-metoden), kommer du när du tänker på kompisens port att se valen stå där framför dig med en kamm i handen(?), och direkt minnas att det är orden val och kamm som avses och alltså konsonanterna v, l, k, och m i given ordning. Genom att minnas vilka siffror dessa konsonanter står för så vet du direkt att du har 5, 1, 8, och 3. Alltså är koden 5183.

Ska man minnas långa tal, som t.ex. 1000 decimaler på talet pi, skulle man kunna använda sig av en lång sammanlänkning med länk-metoden, och måla upp en fantastisk berättelse. Men den teknik som används av experterna är loci-metoden. Vad de gör är alltså att de placerar bilden för varje tal (antingen 2-, eller 3-siffrigt) på var sin plats i minnespalatset.

Det finns dock ytterligare en metod att minnas listor på, som bygger på det stora systemet.

Peg-tekniken

Peg-tekniken innebär att man memorerar en lista genom att koppla till ett sifferminnessystem såsom det stora systemet. Listan skulle även denna gång kunna vara en inköpslista. Ska du t.ex. handla:
Apelsiner,
Toapapper,
Tvättmedel,
Mjölk,
Bananer,
Spaghetti

Kan du komma ihåg detta genom att koppla dessa saker till siffrorna i systemet.
1: öl. Genom att komma ihåg siffran ett och apelsiner kan du t.ex. tänka dig en ölsort med apelsinsmak. När du gör detta så föreställ dig att du smakar på ölen och känner den hemska apelsinsmaken som får dig att rynka på näsan. Ju livligare du föreställer dig apelsinölen desto lättare kommer du att minnas den.
2: Neo. Om du tänker dig Neo som är inlindad i massa toapapper som fladdrar i vinden, alternativt om du använder ordet ”en” för siffran två kan du tänka på toapapper med en massa en-barr på och föreställer dig hur obehagligt det skulle vara att använda sådant toapapper; en bild du kommer ha svårt att glömma.
3: emu. Kanske föreställa sig en emu som snurar runt i en tvättmaskin…
4: öra. Ett öra som det väller mjölk ut…
5: fé. En fé som har ett trollspö som förvandlas till en banan…
6: apa. En apa som står i ditt kök (med ett förkläde så klart) och kokar spaghetti till dig när du kommer hem

För att sedan minnas listan går du igenom den i nummerordning (eller ja, ordningen spelar inte nån roll egentligen) så när du ska minnas den första saken du ska handla tänker du på talet 1 som du vet står för “öl”. När du tänker på ölen kommer du direkt minnas hur du i din fantasi smakade på en hemsk öl med apelsinsmak. Testa de andra själv: en, emu, öra, fé, och apa. Visst är det lätt att minnas dem? 🙂

Ju mer du använder systemet desto snabbare minns du vilka bilder som var kopplade till siffrorna. Skulle du glömma är det bara att härleda dig fram till det: 1 ser ut som l, alltså är l konsonanten för siffran 1. Ett ord som endast innehåller konsonanten l är öl.

Övningar

Är du redo för att öva? Kila då vidare till övningarna.

Ytterligare minnessystem för siffror och tal finns här om man vill nörda ner sig:

PAO-systemet
Övriga nummersystem

Annars rekommenderar jag att du går vidare till att läsa om mer avancerade minnestekniker som kombinerar det du lärt dig hittills och tillåter dig att memorera saker som du har större nytta av i ditt liv!

->Nyttan av minnestekniker